03-Endüstriyel Zeminlerde Karo Uygulaması

YÜZEY HAZIRLAMA

Zemin betonu döküldükten sonra sıva ve yüzey düzeltme işlemleri için minimum 6 hafta kür süresi beklenilmelidir.

Uygulama yapılacak zeminin düz, kuru, toz ve kirden arındırılmış olmalıdır. Tercihen, zemin basınçlı su ile yıkanıp temizlenmelidir. Zemin yüzey toleransı, 2 metrelik mastar altında 5 mm’yi aşmayacak şekilde olmalıdır.

Gerekli şartlar sağlanmıyorsa, tamirat ve düzeltmeler yapılmalıdır. Yüzey düzeltme için zemine uygulanacak şap malzemesi min. 350 dozlu çimento kullanılarak hazırlanmalıdır. Şap uygulamasından sonraki aşamalara geçmek için minimum 6 hafta kürlenme süresi beklenmelidir. Hava şartlarına bağlı olarak bu süre uzayabilmektedir (Soğuk ve nemli havalarda).

Yüzeyi özel olarak sertleştirilmiş eski beton üzerine karo seramik döşenmesi durumunda, eski beton yüzeyinden parlak ve sertleştirilmiş bölüm traşlanarak veya yüzey aşındırılarak temizlenmelidir.

KARO SERAMİK SEÇİMİ

20x20 cm ebadındaki anti-asit porselen karo (su emme oranı ≤%0,05).

CERMİX ÜRÜN SEÇİMİ

CERMIFILM
CERMIPLUS
CERMIPLUS XL
CERMIJOINT EPOSOL
CERMITHANE

TEKNİK UYGULAMA

Endüstriyel zemin karo uygulamalarında, zemin sisteminde oluşabilecek termal stres, genleşme ve daralmaları karşılayabilecek ürün ve sistemlerin birarada kullanılması gerekmektedir.

Su emmesi yüksek yüzeylerde, karo uygulamasına geçmeden önce su emiciliğini dengeleyen aderans artırıcı astar malzemesi CERMIFILM kullanılması tavsiye edilir. Astarın kuruması için minimum 3 saat beklenmelidir. (Soğuk ve nemli havalarda kuruma daha geç sürede gerçekleşebilir.)

Karo seramik döşeme işleminde yapıştırıcı olarak CERMIPLUS ya da CERMIPLUS XL kullanılmalıdır. Yapıştırma harcına ambalaj ve teknik lejantta belirtilen ölçüde temiz su katılarak yapıştırıcı hazırlanır.

Karışımın homojen olması için düşük devirli elektrikli karıştırıcı kullanılması önerilir. Karışım, uygulamaya başlamadan önce 5 dakika dinlendirilmeli ve tekrar karıştırıldıktan sonra uygulanmalıdır.

Mermer malası veya U10 (10x10x10 cm) tarak kullanılarak yapıştırıcı ürün yüzeye yayılır.

Kullanılacak olan karo yüzeye yerleştirilerek yerine oturması için hafifçe bastırılır. Yapıştırıcı akışkan formda olduğundan karo kendiliğinden yerleşecektir, lastik tokmak kullanmaya gerek yoktur. Dış ortam uygulamalarında, özellikle kış aylarında karolar üzerinde birikebilecek suyun, zemine verilecek hafif eğimle karo ve derzler üzerinde birikmesi ve donması engellenmelidir. Bu sebeple, seramik döşeme işleminde yüzeye minimum %3 eğim verilmeli ve eğim su giderine yönlendirilmelidir.

Derz dolgu işlemine minimum 6 saat sonra geçilmelidir. Karo üzerinde yürüme süresi minimum 12 saat, kaplamanın ağır yaya trafiğine açılma süresi 72 saat’tir.

Kullanılan karoların tonalite ve kalibrasyon ayarlamaları mutlaka yapılmalı, döşeme işlemine daha sonra geçilmelidir.

Karo seramik yapıştırma işlemini takiben derz dolgu işlemine geçilmelidir. Derz dolgu malzemesi olarak CERMIJOINT EPOSOL kullanılmalıdır.

CERMIJOINT EPOSOL, epoksi esaslı, çift bileşenli hijyenik, asit ve alkali dayanımı yüksek bir üründür. Derz dolgularının endüstriyel zeminlerdeki mekanik, fiziksel ve kimyasal etkilerden zarar görmesini önlemek için bu tip ürünler kullanılmalıdır. CERMIJOINT EPOSOL uygulamasında ortam ve zemin sıcaklığına dikkat edilmeli, sıcak (+25 °C üzeri) ve soğuk (+10 °C altı) ortamlarda uygulama zorlukları yaşanacağından dolayı uygulama yapmaktan kaçınılmalıdır.

Epoxy derz dolgu, uygulandıktan minimum 24 saat sonra yaya trafiğine açılmalıdır. Ağır yaya trafiğine ve yüke açılma süresi ise minimum 72 saattir.

Derz dolgu malzemesi uygulandıktan sonra, genleşme derzlerinin uygulamasına geçilmelidir. Zeminlerde oluşabilecek termal gerilmeler ve mekanik yükler dikkate alınarak; mevsimler arası ısı değişimlerinin yaşandığı bölgelerde ısı taşıyan sistemlere ve izolasyon uygulamalarına istinaden, geniş alanlarda yapılacak uygulamalarda ise zemindeki yük ve yaya trafiğine bağlı olarak, zemine gerekli genleşme derzleri bırakılmalı, bu derzler için uygun genleşme profilleri veya derz dolgu mastikleri (PU, MS Polimer, silikon vb. esaslı) kullanılmalıdır.

Genleşme derzleri, yüzeyde ve zeminde oluşan termal genleşme ve mekanik yükler ile, ürünlerin yapısından dolayı farklı çalışma vb. gibi etkenlerden dolayı oluşan gerilmeleri absorbe eder. Dolayısıyla uygulaması yapılan zemin ve karoların deformasyonu engellenir.

Genleşme derzleri verilirken binalarda özellikle dilatasyon bölgelerine dikkat edilmelidir. Dilatasyon alanlarına kesinlikle karo ve kaplama malzemeleri döşenmemeli, uygun bir profil veya mastik yardımıyla bu alanlar izole edilmelidir.

Binada dilatasyon yok ise, sahte dilatasyon alanları veya soğuk derz bölgeleri oluşturulmalıdır. Kaplama malzemesi döşemeden evvel spiral veya beton kesme makinası kullanılarak şap üzerinde min 4x4 metre alanda (kullanılan karo tipi, ebadı ve uygulama alanına göre 6x6 m, 6x8 m veya 8x8 m alanlarda) minimum 1 cm derinliğinde soğuk derzler oluşturulmalıdır.

Eğer kullanım alanı 4x4 m’den daha küçükse alan (+) şeklinde boydan boya bölünmelidir. Bu uygulama mümkün değilse, bölme işlemi kolonlar arasında yapılmalıdır. Böylece binada olabilecek olan hareket alanları belirlenmelidir.

Genleşme derzleri minimum 6-10 mm arasında olmalıdır. Yapılacak olan uygulamada zemin duvar birleşim noktalarında da bu kurala uyulmalı yine 6-10 mm arasında genleşme derzleri bırakılmalıdır. Süpürgelikler karo döşeme işlemi bittikten sonra yapılmalıdır.

Genleşme derzlerinde CERMITHANE tek komponentli, poliüretan dolgu malzemesi kullanılabilir. Poliüretan uygulamasından önce derz genişliğine uygun olarak dilatasyon fitili yerleştirilir. Daha detaylı bilgi için teknik servise danışınız.