10-Alçı Panel veya Alçı Sıva Üzerine Karo Uygulaması

YÜZEY HAZIRLAMA

Uygulama yapılacak zemin düz, kuru, toz ve kirden arındırılmış olmalıdır.

Alçı panellerin montajının sağlamlığı mutlaka kontrol edilmeli, sağlam montaj edilmemiş paneller üzerine kesinlikle karo uygulaması yapılmamalıdır.

Alçı paneller üzerine uygulamaya geçilmeden önce tüm taşıyıcı sistem kontrol edilmeli, ısı farkından dolayı oluşacak genleşme ve hareketlerin tamamlanması beklenmelidir.

Alçı paneller arasındaki derz boşlukları ve panellerin birleşim yerlerine genleşme filesi takviyeli sıva uygulanarak, bu bölgelerde oluşacak hareket ve deformasyonlardan dolayı yüzeydeki sıvanın çatlaması engellenmelidir.

KARO SERAMİK SEÇİMİ

Üretici firmaların onay verdiği her ebat ve tipte duvar karosu.

CERMİX ÜRÜN SEÇİMİ

CERMIFILM
CERMIFIX HP
CERMIJOINT 0-3 FLEX
CERMIJOINT 3-10 FLEX
CERMILATEX
CERMITHANE

TEKNİK UYGULAMA

Alçı paneller, esneyebilir yapıda oldukları için kullanılacak yapıştırıcının elastik olması gerekmektedir.

Alçı panel yüzeyleri veya alçı sıvalı yüzeyler yüksek su emiciliğe sahip olduğu için çimento esaslı yapıştırıcıların bu tip yüzeylerde uygulanması riskli sonuçlar doğurabilir. Akrilik dispersiyon esaslı pasta tipi hazır karo yapıştırıcıları bünyesindeki suyu kaybederek sertleştiği için bu uygulamalarda kullanılması özellikle tavsiye edilmektedir (Astarlama işlemine gerek yoktur).

CERMIFIX HP (Pasta Tipi Elastik Yapıştırma Malzemesi) ile karo yapıştırma işlemine geçilmelidir. Yapıştırıcı kullanıma hazırdır. Yapıştırıcıya herhangi bir katkı (su, çimeto vb.) ilave edilmeden direkt kullanılmaladır.

Uygulama yapılacak yüzey çok düzgün olduğundan V5 ya da V6 tipinde dişli çelik mala kullanmak uygun olacaktır. Daha büyük ebatlı tarak kullanımı, malzeme sarfiyatını artırdığı gibi, özellikle küçük ebatlı 2.5x2.5 cm vb. karoların 2 mm’lik derz boşluklarından taşma yaparak uygulama sonrası temizlik işlemini zorlaştıracaktır.

Paneller üzerinde seramik döşenirken, panel birleşim yerlerine seramiklerin yapıştırılmamasına özen gösterilmelidir. Hareketin en çok olduğu bu hat üzerine yapılacak bir uygulama sonrasında yüzeydeki seramik bu hareketten olumsuz etkilenecektir. Bu derzlerde uygun profil ve mastikler kullanılmalıdır. Alçıpan panel-duvar birleşim derzlerinde de bu uygulamaya dikkat edilmelidir.

İyi bir yapışmanın sağlanması için kauçuk esaslı mala (küçük ebatlı seramikler için) ya da lastik çekiç (büyük ebatlı seramikler için) kullanılmalıdır.

Kullanılacak kaplama malzemesi ebatlarına bağlı olarak tek yönlü (sadece yüzeye yapıştırıcı uygulanır) veya çift yönlü (33x33 cm ebatlı karolarda hem karo altına hem de yüzeye yapıştırıcı uygulanır) karo yapıştırma metodu ile karo, yüzeye bastırılarak döşenmelidir.

Alçıpan paneller üzerinde uygulanacak malzemelerin toplam ağırlığı en fazla 30 kg/m2 olmalıdır.

Derz dolgu uygulamasına, karo uygulamasından minimum 48 saat sonra geçilmelidir.

Küçük ebatlı seramikler (<2.5x2.5 cm) uygulamalarında derz dolgu malzemesi olarak CERMIJOINT 0-3 FLEX kullanılmalıdır. Diğer uygulamalarda CERMIJOINT 3-10 FLEX derz dolgu malzemesi kullanılabilir.

Derz dolgu malzemeleri teknik lejantlarında belirtilen şekilde hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Daha yüksek performans ve esneklik için çimento esaslı derz dolgu malzemeleri ile beraber CERMILATEX ürününün kullanılması tavsiye edilir. CERMILATEX katkısı derz dolgu malzemesinin nihai performansını artıracaktır; karışım suyunun 1/3’ü kadar oranda kullanılması tavsiye edilir (karışım suyu olarak 3 ölçek su yerine, 2 ölçek su 1 ölçek CERMILATEX).

Derz dolgu malzemesi uygulandıktan sonra genleşme derzlerinin ve hareketli bölgelerdeki derzlerin uygulamasına geçilir.

Genleşme derzleri, yüzeyde ve zeminde oluşan termal genleşme ve mekanik yükleri, ürünlerin yapısından dolayı farklı çalışma vb. gibi etkenlerden dolayı oluşan hareketleri ve yükleri absorbe eder. Dolayısıyla uygulaması yapılan zemin ve karoların deformasyonu engellenir.

Genleşme derzleri verilirken binalarda özellikle dilatasyon bölgelerine dikkat edilmelidir. Dilatasyon alanlarına kesinlikle karo ve kaplama malzemeleri döşenmemelidir.

Genleşme derzleri minimum 6-10 mm arasında olmalıdır. Yapılacak olan uygulamada zemin duvar birleşim noktalarında da bu kurala uyulmalı yine 6 - 10 mm arasında genleşme derzleri bırakılmalıdır. Süpürgelikler karo döşeme işlemi bittikten sonra yapılmalıdır. Genleşme derzleri için uygun dilatasyon profilleri veya derz dolgu mastikleri kullanılmalıdır.

Genleşme derzlerinde CERMITHANE dolgu mastiği kullanılmalıdır.

Daha detaylı bilgi için teknik servise danışınız.