11-Eski Karo Kaplamalı Yüzeyler Üzerine Karo Uygulaması

YÜZEY HAZIRLAMA

Mevcut zemin kontrol edilmeli ve eski karolar, üzerine döşenecek karoları taşıyabilecek şekilde sağlam olmalıdır.

Zemindeki bozukluklar tamir edilmeli, sağlam olmayan seramikler tekrar yapıştırılmalıdır.

Sağlam olan eski karo döşeli yüzeyi, karonun tutunma gücünü etkilemeyecek şekilde, sadece yüzeyi aşındırmak amacıyla, çekiç veya spatula ile zedelenmeli veya hafifçe çentiklenmelidir.

Tercihen, yüzey CERMINET ile temizlenerek yapışmayı engelleyecek yağ, kir vb. yüzeyden alınmalıdır.

KARO SERAMİK SEÇİMİ

Üretici firmaların onay verdiği her ebat ve tipte duvar, yer karosu ve porselen karo.

CERMİX ÜRÜN SEÇİMİ

CERMIFILM PLUS
CERMIPLUS
CERMIFIX HP
CERMIJOINT 0-3 FLEX
CERMIJOINT 3-10 FLEX
CERMIJOINT EPOSOL
CERMINET
CERMITHANE

TEKNİK UYGULAMA

Duvar birleşim yerlerinde, köşelerde, kenarlarda ve uygulama alanı 6x6m’den büyük alanlarda mutlak surette genleşme derzleri bırakılmalıdır.

Eski karo üzerine karo yapıştırma istendiğinde, temizlik işlemini takiben eski kaplama yüzeyi mutlaka astarlanmalıdır. Astar uygulaması için yüksek aderans sağlayan dolgulu astar malzemesi CERMIFILM PLUS ya da CERMILATEX ve CERMIPLUS ile 1:1 oranında hazırlanmış bulamaç kıvamındaki karışım kullanılabilir. Astar uygulamasından minimum 6 saat sonra karo uygulamasına geçilmelidir.

Karo seramik döşeme işleminde yapıştırıcı olarak CERMIPLUS kullanılmalıdır. Eski karo üzerine yüksek su emişli karoların yapıştırılmasında ise kullanıma hazır pasta tipi karo yapıştırıcısı CERMIFIX HP kullanılabilir. (Su emme yüzdesi >%3 olan karolarda astar uygulamasına gerek yoktur.)

CERMIPLUS yapıştırma harcına ambalaj ve teknik lejantta belirtilen ölçüde temiz su katılarak yapıştırıcı hazırlanır. Karışımın homojen olması için düşük devirli elektrikli karıştırıcı kullanılması önerilir. Karışım mala üzerine alındığında akmayacak kıvamda olmalıdır. Karışım uygulamaya başlamadan önce 5 dakika dinlendirilmeli ve tekrar karıştırıldıktan sonra uygulanmalıdır. Uygun dişli seramik malası (U8 veya U10) kullanılarak yapıştırıcı ürün yüzeye yayılır ve taraklanır.

CERMIFIX HP kullanıma hazır olduğu için yapıştırıcıya herhangi bir katkı (su, çimento, vb.) ilave edilmeden direkt kullanılmalıdır. CERMIFIX HP kullanımında V5-V6 tarak kullanılmalıdır.

Kullanılacak kaplama malzemesi ebatlarına bağlı olarak tek yönlü (sadece yüzeye yapıştırıcı uygulanır) veya çift yönlü (33x33 cm ebatlı karolarda hem karo altına hem de yüzeye yapıştırıcı uygulanır) karo yapıştırma metodu ile karo, yüzeye bastırılarak döşenmelidir.

30x60 cm ve daha büyük ebatlı karo uygulamalarında, CERMIPLUS ürünü karışım suyuna CERMILATEX katılması halinde kullanılabilir. CERMILATEX katkısı yapıştırıcının nihai performansını artıracaktır; karışım suyunun 1/3’ü kadar oranda kullanılması tavsiye edilir (karışım suyu olarak 3 ölçek su yerine, 2 ölçek su 1 ölçek CERMILATEX). 60x60 cm’den daha büyük ebatlı karolar uygulamada önerilmez.

Döşenen yeni karoların orta bölgeleri eski karoların derzlerine denk getirilmelidir.

Karonun yerine tam olarak oturması, arkasında hava boşluğu kalmaması için lastik uçlu tokmak kullanılmalıdır.

Karo uygulamasından minimum 24 saat sonra derz dolgu işlemine geçilebilir. Karo üzerinde yürünebilme süresi 24-48 saat, ağır yaya trafiğine açılma süresi 72 saattir.

Derz dolgu malzemesi olarak CERMIJOINT EPOSOL, CERMIJOINT 3-10 FLEX veya CERMIJOINT 3-10 FLEX derz dolgu malzemeleri kullanılmalıdır.

Derz dolgu malzemeleri teknik lejantlarında belirtilen şekilde hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Daha yüksek performans için CERMIJOINT 0-3 FLEX veya CERMIJOINT 3-10 FLEX derz dolgu malzemeleri ile beraber CERMILATEX ürününün kullanılması tavsiye edilir (karışım suyu olarak 3 ölçek su yerine, 2 ölçek su 1 ölçek CERMILATEX).

Derz dolgu malzemesi uygulandıktan sonra, genleşme derzlerinin uygulamasına geçilmelidir.

Zeminlerde oluşabilecek termal gerilmeler ve mekanik yükler dikkate alınarak; mevsimler arası ısı değişimlerinin yaşandığı bölgelerde ısı taşıyan sistemlere ve izolasyon uygulamalarına istinaden, geniş alanlarda yapılacak uygulamalarda ise zemindeki yük ve yaya trafiğine bağlı olarak, zemine gerekli genleşme derzleri bırakılmalı, bu derzler için uygun genleşme profilleri veya derz dolgu mastikleri (PU, MS Polimer, silikon vb. esaslı) kullanılmalıdır.

Genleşme derzleri, yüzeyde ve zeminde oluşan termal genleşme ve mekanik yükler ile, ürünlerin yapısından dolayı farklı çalışma vb. gibi etkenlerden dolayı oluşan gerilmeleri absorbe eder. Dolayısıyla uygulaması yapılan zemin ve karoların deformasyonu engellenir.

Genleşme derzleri verilirken binalarda özellikle dilatasyon bölgelerine dikkat edilmelidir. Dilatasyon alanlarına kesinlikle karo ve kaplama malzemeleri döşenmemeli, uygun bir profil veya mastik yardımıyla bu alanlar izole edilmelidir.

Binada dilatasyon yok ise, sahte dilatasyon alanları veya soğuk derz bölgeleri oluşturulmalıdır. Kaplama malzemesi döşemeden evvel spiral veya beton kesme makinası kullanılarak şap üzerinde min 4x4 metre alanda (kullanılan karo tipi, ebadı ve uygulama alanına göre 6x6 m, 6x8 m veya 8x8 m alanlarda) minimum 1 cm derinliğinde soğuk derzler oluşturulmalıdır.

Eğer kullanım alanı 4x4 m’den daha küçükse alan (+) şeklinde boydan boya bölünmelidir. Bu uygulama mümkün değilse, bölme işlemi kolonlar arasında yapılmalıdır. Böylece binada olabilecek olan hareket alanları belirlenmelidir.

Duvar yüzeyinde; duvar birleşim yerlerinde, köşelerde, kenarlarda ve uygulama alanı 3x3 m’den büyük alanlarda ve kat aralarında mutlak surette genleşme derzleri bırakılmalıdır.

Genleşme derzleri minimum 6-10 mm arasında olmalıdır. Yapılacak olan uygulamada zemin duvar birleşim noktalarında da bu kurala uyulmalı yine 6-10 mm arasında genleşme derzleri bırakılmalıdır. Süpürgelikler karo döşeme işlemi bittikten sonra yapılmalıdır.

Genleşme derzlerinde CERMITHANE kullanılması önerilir.

Daha detaylı bilgi için teknik servise danışınız.