15-Mutfak Duvarlarında Karo Uygulaması

YÜZEY HAZIRLAMA

Uygulama yapılacak olan yüzeyde, çimento esaslı sıvanın mutlak surette minimum 6 hafta beklenerek tam kürünü alması sağlanmalıdır. Tam kürünü almayan çimento esaslı sıva, özellikle duvar karolarının yüksek su emiş özelliğinden dolayı, yapıştırıcının gerilimlerine dayanamayarak kılcal çatlaklar oluşturabilmektedir.

Uygulama yapılacak yüzeyler toz, kir, yağ vb.’den arındırılmalı, düzgün ve sağlam olmalı, çok kuru ya da terleme yapacak durumda olmamalıdır. Tercihen, zemin yüksek basınçlı su ile yıkanıp temizlenmelidir.

Uygulama yapılacak yüzeyin toleransının 2 metrelik mastar altında 5 mm’yi geçmemesi gerekmektedir. Tolerans sınırının üzerindeki yüzey bozuklukları için tamir sıva ve harçları kullanılarak yüzey düzeltilmelidir.

KARO SERAMİK SEÇİMİ

Üretici firmaların tavsiye ettiği her ebat ve tipte duvar ve porselen karolar.

CERMİX ÜRÜN SEÇİMİ

CERMIFILM
CERMIMORTAR 2-10
CERMICOL SUPER
CERMIPLUS
CERMIJOINT 1-6 EXTRA
CERMIJOINT 2-10 HRC
CERMIJOINT 0-3 FLEX
CERMIJOINT 3-10 FLEX
CERMINET

TEKNİK UYGULAMA

Yüksek su emiciliği olan yüzeyler üzerine uygulama yapılacaksa, çimento esaslı sıva veya yapıştırıcı uygulamadan önce, yüzey CERMIFILM ile astarlanmalıdır. Astar, yüzeylerin yüksek su emicilik özellliğini dengeleyecek ve yapışma aderansını artıracaktır. Sıva veya karo uygulamasına, astar uygulamasından minimum 3 saat sonra geçilmelidir.

Gerekli durumlarda yüzey tamiratları, CERMIMORTAR 2-10 tamir harcı kullanılarak tamir edilebilir, ya da yüzey tamamen tamir harcı ile yeniden sıvanabilir.

Duvarlarda 7 mm’ye kadar yüzey düzeltme sağlayan CERMIMORTAR 2-10 ambalaj üzerinde ve teknik lejantda belirtilen şekilde hazırlanarak uygulanır. Karo uygulamasına, sıva uygulamasından minimum 6 hafta sonra geçilmelidir.

Duvar karosu uygulaması için CERMICOL SUPER (maksimum 33x33 cm ebatlı seramikler için) kullanılabilirken, su emme oranı çok daha düşük olan porselen karo, cam karo veya cam mozaik uygulamalarında CERMIPLUS (30x60 cm’den küçük ebatlı karolar için) tercih edilmelidir.

CERMICOL SUPER - CERMIPLUS yapıştırma harcına ambalaj ve teknik lejantta belirtilen ölçüde temiz su katılarak yapıştırıcı hazırlanır.

Karışımın homojen olması için düşük devirli elektrikli karıştırıcı kullanılması önerilir.

Karışım mala üzerine alındığında akmayacak kıvamda olmalıdır.

Karışım uygulamaya başlamadan önce 5 dakika dinlendirilmeli ve tekrar karıştırıldıktan sonra uygulanmalıdır.

Dişli çelik malanın düz tarafı ile yüzeye iyice yayılan CERMICOL SUPER ya da CERMIPLUS daha sonra istenilen diş kalınlığında taraklanmalıdır.

Kullanılan karo ebadına göre tercihen U6-U9 tarak kullanılarak uygulama yapılmalıdır.

Kullanılacak kaplama malzemesi ebatlarına bağlı olarak tek yönlü (sadece yüzeye yapıştırıcı uygulanır) veya çift yönlü (33x33 cm ebatlı karolarda hem karo altına hem de yüzeye yapıştırıcı uygulanır) karo yapıştırma metodu ile karo, yüzeye bastırılarak döşenmelidir.

30x60 cm ve daha büyük ebatlı karo uygulamalarında CERMIPLUS ürünü, karışım suyuna CERMILATEX katılması halinde kullanılabilir (60x60 cm’den daha büyük ebatlı karolar uygulamada önerilmez). CERMILATEX katkısı yapıştırıcının nihai performansını artıracaktır; karışım suyunun 1/3’ü kadar oranda kullanılması tavsiye edilir (karışım suyu olarak 3 ölçek su yerine, 2 ölçek su 1 ölçek CERMILATEX).

Saydam veya açık renkli doğal taşlar döşenirken, yüzeylerinde leke ve gölgelerin belirlenmesi riskine karşılık ön bir deneme yapılmalı ve gölge belirmesi halinde beyaz renkli yapıştırıcı kullanılmalıdır.

Yapışmanın sağlamlığı ve yapıştırıcının karonun arkasına tam olarak yayılıp yapışabilmesi için lastik çekiç ile karo hafifçe tokmaklanmalıdır.

Derz dolgu uygulamasına, yapıştırma işleminden minimum 24 saat sonra geçilmelidir.

Derz dolgu malzemesi olarak, CERMIJOINT 1-6 EXTRA, CERMIJOINT 0-3 FLEX veya CERMIJOINT 3-10 FLEX derz dolgu malzemelerinden uygun olanının kullanılması tavsiye edilir.

Tezgah arası derz uygulaması için su itici özelliği geliştirilmiş, gıda artıkları ve temizlik maddelerine karşı dayanımı yüksek CERMIJOINT 2-10 HRC derz dolgu malzemesinin kullanılması tavsiye edilir.

Çimento esaslı derz dolgu malzemelerinin uygulanmasında, ürün teknik lejantında veya ürün ambalajında belirtilen hususlara dikkat edilmelidir. Harçlara belirtilen oranlardan az veya fazla su kesinlikle ilave edilmemelidir. Derz dolgu uygulamasında ortam ve zemin sıcaklığına dikkat edilmeli sıcak (+25 °C üzeri) ve soğuk (+10 °C altı) ortamlarda uygulama zorlukları yaşanacağından dolayı uygulama yapmaktan kaçınılmalıdır.

Çimento esaslı derz dolgu uygulamasından sonra, uygulama kalıntılarının temizliği için CERMINET temizlik malzemesi kullanılmalıdır.

Derz dolgu malzemesi uygulandıktan sonra genleşme derzlerinin uygulamasına geçilmelidir.

Genleşme derzleri, yüzeyde ve zeminde oluşan termal genleşme ve mekanik yükler ile, ürünlerin yapısından dolayı farklı çalışma vb. gibi etkenlerden dolayı oluşan gerilmeleri absorbe eder. Dolayısıyla uygulaması yapılan zemin ve karoların deformasyonu engellenir. Genleşme derzleri için uygun genleşme profilleri veya derz dolgu mastikleri kullanılmalıdır.

Duvar yüzeyinde; duvar birleşim yerlerinde, köşelerde, kenarlarda ve uygulama alanı 3x3 m’den büyük alanlarda ve kat aralarında mutlak surette genleşme derzleri bırakılmalıdır.

Genleşme derzleri verilirken binalarda özellikle dilatasyon bölgelerine dikkat edilmelidir. Dilatasyon alanlarına kesinlikle karo ve kaplama malzemeleri döşenmemeli, uygun bir profil veya mastik yardımıyla bu alanlar izole edilmelidir. Genleşme derzi için minimum 10 mm genişlik bırakılmalıdır.