16-Mutfak Zeminlerinde Karo Uygulaması

YÜZEY HAZIRLAMA

Karo uygulaması yapılmadan önce zemin şapı minimum 6 hafta süreyle kürlenmeye bırakılmalıdır. Hava şartlarına bağlı olarak bu süre uzayabilir (soğuk ve nemli havalarda). Kuru hava şartlarının hakim olduğu bölgelerde yaz döneminde (sıcak havalarda) uygulanan şapın her gün rutubetlendirilmesi gerekir.

Uygulama yapılacak yüzeyler toz, kir, yağ, vb.’den arındırılmalı, düzgün ve sağlam olmalı, çok kuru ya da terleme yapacak durumda olmamalıdır.

Tercihen zemin basınçlı su ile yıkanıp temizlenmelidir.

Zemin yüzey toleransı 2 metrelik mastar altında 7 mm’yi aşmayacak şekilde olmalıdır. Gerekli şartlar sağlanmıyorsa, tamirat ve düzeltmeler yapılmalıdır. Yüzey düzeltme için uygulanacak şap malzemesi minimum 350 dozlu çimento kullanılarak hazırlanmalıdır. CERMIFLOOR 3-10 uygulamasından sonraki aşamalara geçmek için minimum 6 hafta kürlenme süresi beklenmelidir.

Yüzeyi özel olarak sertleştirilmiş eski beton üzerine karo seramik döşenmesi durumunda, mutlaka eski beton yüzeyinden parlak ve sertleştirilmiş bölüm traşlanarak veya yüzey tırtıklanarak temizlenmelidir.

KARO SERAMİK SEÇİMİ

Üretici firmaların tavsiye ettiği her ebat ve tipte duvar ve porselen karolar.

CERMİX ÜRÜN SEÇİMİ

CERMIFILM
CERMIFLOOR 3-10
CERMICOL SUPER
CERMIPLUS
CERMILATEX
CERMIJOINT 1-6 EXTRA
CERMIJOINT 0-3 FLEX
CERMIJOINT 3-10 FLEX
CERMINET
CERMISIL NS

TEKNİK UYGULAMA

Su emmesi yüksek yüzeylerde, su emiciliğini dengeleyen aderans artırıcı astar malzemesi CERMIFILM kullanılması tavsiye edilir.

Yer karosu uygulaması için CERMICOL SUPER (maksimum 33x33 cm ebatlı seramikler için) kullanılabilirken, su emme oranı çok daha düşük olan porselen karo, cam karo veya cam mozaik uygulamalarında CERMIPLUS (30x60 cm’den küçük ebatlı karolar için) tercih edilmelidir.

CERMICOL SUPER - CERMIPLUS yapıştırma harcına ambalaj ve teknik lejantta belirtilen ölçüde temiz su katılarak yapıştırıcı hazırlanır.

Karışımın homojen olması için düşük devirli elektrikli karıştırıcı kullanılması önerilir.

Karışım mala üzerine alındığında akmayacak kıvamda olmalıdır.

Karışım uygulamaya başlamadan önce 5 dakika dinlendirilmeli ve tekrar karıştırıldıktan sonra uygulanmalıdır.

Dişli çelik malanın düz tarafı ile yüzeye iyice yayılan CERMICOL SUPER ya da CERMIPLUS daha sonra istenilen diş kalınlığında taraklanmalıdır.

Kullanılan karo ebadına göre tercihen U6-U9 tarak kullanılarak uygulama yapılmalıdır.

Kullanılacak kaplama malzemesi ebatlarına bağlı olarak tek yönlü (sadece yüzeye yapıştırıcı uygulanır) veya çift yönlü (33x33 cm ebatlı karolarda hem karo altına hem de yüzeye yapıştırıcı uygulanır) karo yapıştırma metodu ile karo, yüzeye bastırılarak döşenmelidir.

30x60 cm ve daha büyük ebatlı karo uygulamalarında CERMIPLUS ürünü, karışım suyuna CERMILATEX katılması halinde kullanılabilir (60x60 cm’den daha büyük ebatlı karolar uygulamada önerilmez). CERMILATEX katkısı yapıştırıcının nihai performansını artıracaktır; karışım suyunun 1/3’ü kadar oranda kullanılması tavsiye edilir (karışım suyu olarak 3 ölçek su yerine, 2 ölçek su 1 ölçek CERMILATEX).

Saydam veya açık renkli doğal taşlar döşenirken, yüzeylerinde leke ve gölgelerin belirlenmesi riskine karşılık ön bir deneme yapılmalı ve gölge belirmesi halinde beyaz renkli yapıştırıcı kullanılmalıdır.

Yapışmanın sağlamlığı ve yapıştırıcının karonun arkasına tam olarak yayılıp yapışabilmesi için lastik çekiç ile karo hafifçe tokmaklanmalıdır.

Derz dolgu malzemesi olarak CERMIJOINT 0-3 FLEX, CERMIJOINT 3-10 FLEX veya CERMIJOINT 1-6 EXTRA derz dolgu malzemesi kullanılmalıdır.

Derz dolgu malzemeleri ambalaj üzerinde ve teknik katalogda belirtilen şekilde hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Derz dolgu uygulamasında ortam ve zemin sıcaklığına dikkat edilmeli; sıcak (+25 °C üzeri) ve soğuk (+10 °C altı) ortamlarda uygulama zorlukları yaşanacağından dolayı uygulama yapmaktan kaçınılmalıdır.

Derz dolgu malzemesi uygulandıktan sonra, genleşme derzlerinin uygulamasına geçilmelidir.

Zeminlerde oluşabilecek termal gerilmeler ve mekanik yükler dikkate alınarak; mevsimler arası ısı değişimlerinin yaşandığı bölgelerde ısı taşıyan sistemlere ve izolasyon uygulamalarına istinaden, geniş alanlarda yapılacak uygulamalarda ise zemindeki yük ve yaya trafiğine bağlı olarak, zemine gerekli genleşme derzleri bırakılmalı, bu derzler için uygun genleşme profilleri veya derz dolgu mastikleri (PU, MS Polimer, silikon vb. esaslı) kullanılmalıdır.

Genleşme derzleri, yüzeyde ve zeminde oluşan termal genleşme ve mekanik yükler ile, ürünlerin yapısından dolayı farklı çalışma vb. gibi etkenlerden dolayı oluşan gerilmeleri absorbe eder. Dolayısıyla uygulaması yapılan zemin ve karoların deformasyonu engellenir.

Genleşme derzleri verilirken binalarda özellikle dilatasyon bölgelerine dikkat edilmelidir. Dilatasyon alanlarına kesinlikle karo ve kaplama malzemeleri döşenmemeli, uygun bir profil veya mastik yardımıyla bu alanlar izole edilmelidir.

Binada dilatasyon yok ise, sahte dilatasyon alanları veya soğuk derz bölgeleri oluşturulmalıdır. Kaplama malzemesi döşemeden evvel spiral veya beton kesme makinası kullanılarak şap üzerinde min 4x4 metre alanda (kullanılan karo tipi, ebadı ve uygulama alanına göre 6x6 m, 6x8 m veya 8x8 m alanlarda) minimum 1 cm derinliğinde soğuk derzler oluşturulmalıdır.

Eğer kullanım alanı 4x4 m’den daha küçükse alan (+) şeklinde boydan boya bölünmelidir. Bu uygulama mümkün değilse, bölme işlemi kolonlar arasında yapılmalıdır. Böylece binada olabilecek olan hareket alanları belirlenmelidir.

Genleşme derzleri minimum 6-10 mm arasında olmalıdır. Yapılacak olan uygulamada zemin duvar birleşim noktalarında da bu kurala uyulmalı yine 6-10 mm arasında genleşme derzleri bırakılmalıdır. Süpürgelikler karo döşeme işlemi bittikten sonra yapılmalıdır.

Genleşme derzlerinde CERMISIL NS silikon kullanılabilir.